Åre revisited.


Äntligen fick Johan semester! Eftersom Eves såsat bort två veckor i Thailand blev det att åka ensam på roadtrip för att se vad man egentligen gör i Sveriges hetaste vinterresort på sommaren.
Jag inledde starkt med att fippla till min bokning så det blev att boka om när man stod i kön i Visby 20 min innan avgång.
Sedan blev det att värma upp sittfläsket inför 70 mil mot Björnängen.
Defendern har varit lite svajig på sistone och nu fick den bekänna färg, det blev typ svart? Efter 50 mil var vibrationerna i framvagnen olidliga och katastrofen kändes som ett annalkande faktum. Fram kommer man dock alltid när man kör engelskt och efter 12 timmars resa blev det en iskall pils på balkongen med utsikt över Indalsälven och Åreskutan.
Pelle hade spelning på Holiday så efter grill blev det snabbdusch och sedan häng framför DJ båset till 0200, kvällen avslutades förstaklassigt med "Rythm is a dancer" 0215 för övrigt kanske Åres senaste spelning?

På söndagmorgonen var det bara att skruva ihop FSR:n och hoja in till byn för att träffa Pelle på Åre Bikes. Här var det full rulle och jag befodras snabbt till titeln "Greasemonkey" och fick ansvar över att fetta in kedjor på hela parken av 30 cyklar, jo jag tackar jag! Jag pinnar upp till DH banan vid lunch och kollar lite eftersom de kör svenska cupen där. Har lite otur och hamnar mellan två åk, men hinner se en del grymma åkare och en vurpa.
På kvällen kilar vi ner vid Henks buske och frestar brunöring med nymph och torrfluga. Det är förstås ingen tävling, men jag tar nog den största...

På måndagen är vädret lite svajigt, jag tar bilen på upptäcksfärd för att reka ett eventuellt xc-spår. Det går dock dåligt både men rekningen och bilningen. Jag blir ganska blöt i regnet, och hittar inget bra spår att cykla på. Bilen skakar brutalt och jag beslutar mig för att den måste lämnas in på verkstad eftersom den omöjligt går att köra hem. Tillbaka i Åre spricker solen upp och jag trampar bort till Gunnars verkstad. Han förklarar att han är "allergisk mot sådana bilar", men lovar att titta på den under tisdagen.
På kvällen glider Jag, Pelle och grannen Henrik till Undersåker och kör lite dirt som uppvärmning inför kommande downhill åkning. Det är sjukt kul och det beslutas om regelbunden "gubb-dirt" på måndagar. 

Nästa morgon är det då äntligen cykling på riktigt. Jag kittar upp mig med skydd och integralhjälm och gränslar en UMF Duncan, en grym nedförsmaskin med bottenlös fjädring fram och bak. Vi värmer upp i flinbanan och efter ett par löpor försvinner dödsångesten och det börjar rulla på. Sweet!
Efter att Greasemonkyn smörjt upp alla cyklarna bokar han in sig på två dagar till... 
Åker över till Gunnar som står med ett utbytt knutkors och säger att bilen är lagad, gytt! Nu kan man koppla av på allvar.
Kvällen avslutas på en fin forsnacke och några brunöringar hissas upp och ned.

Onsdagen bjuder på strålande väder, 4 grader plus, störtregn och kuling. Bara nedre stolen är öppen och liftgubben måste idiotförklara oss ganska många gånger om där vi kliver på, dyngblöta och fullkomligt täckta av brun Årelera. Till sist viker vi oss och det blir istället en praktmiddag hemma hos Andrea och Pelle. Fisket inställt pga grogg.

Sista åkdagen, strålande sol och upptorkande, hårdpackade spår. Det blir Kabin, Hellrajd, 1000-metarn, shimanoleden afterbike och slutpumpad kropp. Vi lyxar till det med ett besök i vattenlandet på Hollidayclub och det känns sjukt skönt, trots att man betaler 200 spänn för en bastu. På det placeras en saftig biff och en kall öl, sedan blir det öringfrossa vid Gevsjön tills klockan ett på natten.

Sista dagen chillar jag på Åre Bikes, handlar lite och dricker kaffe tills jag råkar kolla min båtbiljett. Båten går tydligen 1750 och inte 2100 som jag tyckte att den borde?!
Kastar mig iväg, och börjar infernaliskt räkna på tiden i bilen. Ekvationen visar sig vara olösbar och jag tvingas boka om till nästa båt 2330, nu har jag inte bråttom...
Får en trevlig timme i Östersund när jag lunchar med min kompis Svenne, sedan blir det krypfart söderut. Lär mig att Dragons Gate inte har bra Kinamat och det inte finns någon backup om den som står längst fram på färjan inte vaknat när båter kommit i hamn, sedan är en i övrigt grymt fin semester slut. Summa kardemumma, Åre, bättre i tö än snö!

Pelle glad över ännu en kund efter stängning.